3D Ontwerp

English

Sinds betaalbare commerciële 3D-printers op de markt kwamen, hebben we ons ook aangesloten bij die steeds groter wordende gemeenschap en begonnen we met zeer eenvoudige 3D-ontwerpprogramma’s. Omdat de ontwerpen die we maakten voor specifieke niches echter complexer werden, werd een professioneler programma noodzakelijk, dus voor onze eisen voldeed Fusion 360 van Autodesk aan onze behoeften.

Het eerste ontwerp dat we maakten was een intern chassis van een modeltrein op schaal HO die oorspronkelijk was vervaardigd in zamak, maar leed aan zamakrot, een destructief, interkristallijn corrosieproces van zinklegeringen die loodonzuiverheden bevatten. Het chassis barst, zet uit en uiteindelijk barst de kunststof carrosserie van de locomotief letterlijk open…


Dit is het definitieve ontwerp gemaakt met Fusion 360 dat een paar jaar geleden in productie is gegaan.

Het originele chassis in zamak wordt al tientallen jaren niet meer gemaakt. Tot nu toe hebben we meer dan een dozijn van deze 3D-geprinte modellen verkocht…


Dit ontwerp is een draaistel van een locomotief op schaal HO van ROCO die hetzelfde ZAMAC-rotprobleem had, maar niet meer door ROCO wordt geproduceerd.

Er moeten enkele kleine details worden aangepast en de nodige testen moeten worden uitgevoerd voordat dit onderdeel in productie kan gaan.


Dit ontwerp betreft een specifiek onderdeel van een afstandsbediening voor een RC-bestuurd voertuig dat oorspronkelijk in kunststof was vervaardigd maar stuk is gegaan.

Aangezien de fabrikant geen reserveonderdelen levert, kwam de 3D-printer te hulp … Het onderdeel is geprint in Z-ULTRAT-filament en is momenteel met succes in gebruik.